Zapadna Srbija

Reka Tara

dragec | 10 Decembar, 2008 22:57

Tara - najljepša i najuzbudljivija rijeka Evrope!

Na svom putu od Komova, dugom 145 kilometara, stvorila je kanjon dug skoro stotinu kilometara i dubok 1,3 kilometra. Kanjon Tare je po dubini drugi u svijetu (odmah iza Colorado Grand Canyon-a), ali je zato po ljepoti zasigurno prvi! Zbog kristalno čiste vode (može se piti cijelom dužinom puta) i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične, Tara je na listi zaštićenih područja UNESCO-a. Kanjon i rijeka Tara su ispunili čak tri uslova (od kojih je samo jedan bio dovoljan) da bi postali dio Svjetske baštine prirodnih dobara UNESCO-a, a to su geološki fenomen, hidrološki fenomen i biološki fenomen.

Tara, "suza Evrope" je sa ocjenom 3-5 stepeni na rafting skali, među najatraktivnijim svjetskim rijekama i pravi je raj za ljubitelje avanture. Rafting na Tari nema premca u Evropi i svijetu! To je istinski, aktivan odmor koji učesnicima pruža uživanje u čarima bukova, riječnih brzaka, proplanaka, vodenica, starih crkvišta i manastira, mostova i kamenjara. U kanjonu se sreću prirodni fenomeni od kojih zastaje dah.

Tokom jednodnevnog, dvodnevnog i višednevnog spuštanja gumenim čamcima, kojima upravljaju iskusni i licencirani skiperi, može se i odmarati, plivati, loviti ribu, ali i uživati u bogatim ukusima kuhinje ovog podneblja

Komentari

Re: Reka Tara

Sasa | 11/12/2008, 11:30

I ja sam skoro cuo taj neverovatan podatak, da je kanjon reke Tare drugi po velicini. Mislim ljudi bio sam u nacionalnim parkovima u USA i znate li koliko je to tamo komercijalizovano i koja je to zarada od toga. Mislim da mozda svaki deseti covek u Srbiji cuo za taj podatak i to je samo jos jedan primer kako fali malo reklame i da svi zivimo ko bubreg u loju od turizma

Plovio sam

Banderas | 15/01/2009, 20:22

Nezaboravni trenutci provedeni na spustu od djurdjevica mosta pa do Peruca sa kajakasima iz Bajine Baste.Naj bolji je Brstanovica buk. Voda je providna ali mnogo hladna.

moj komentar

branislava | 21/04/2009, 16:46

forum je super još kada bi mogli malo više da pišete o tome kako je zaštićeno sve u nacionalnom parku tari

Re: Reka Tara

need professional academic help | 07/02/2017, 20:00

That should be fascinating. I hope that you'll post here more materials. I think that they should be helpful for us in the future.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb