Zapadna Srbija

Drvengrad

dragec | 17 Decembar, 2008 01:03

Drvengrad је etno selo u Srbiji kod Mokre Gore u opštini Užice. Drvengrad je smešten na razmedji Zlatibora i Tare.

 Osnovano je i izgradjeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice  a za potrebe snimanja filma“ Život je čudo“. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanico Jatare kroz koju prolazi pruga uskog koloseka „Šarganska osmica“.

Drvengrad je etno selo u gradskom obličju i strukturi. U obliki je pravougaonika čija dužina (glavna) osa na jednom  kraju ima ulaznu kapiju, odakle polazi glavna ulica i prostire se do drugog gde se nalazi mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Crkva je gradjena po ugledu na ruske crkve brvnare i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete, neke iz tih krajeva, a neke iz Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljane na kamene temelje.

Ulice u selu su dobile imena po poznatim ličnostima kulture i nauke. Glavna ulica nosi naziv Ive Andrića, a pored toga postoje ulice Ernesta Čegevare, Dijega Maradone, Miodraga Petrovića Čkalje i Felinija i Bergmana. Jedna ulica nosi i ime srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Stručni žiri briselske Fondacije za arhitekturu Filip Rotije je ovo Kusturičino graditeljstvo proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u protekle tri godine u Evropi.

Šarganska osmica

dragec | 17 Decembar, 2008 00:59

 

Takozvana Šarganska osmica je dio pruge uzanog kolosijeka između Užica i Višegrada, odnosno Mokre Gore i Kremana, preko brda Šargana, која гледана из ваздуха има облик броја осам. Ova pruga ima veliki broj mostova i 19 tunela od kojih je najduži Šarganski: 1660,80 m. Po broju mostova i tunela, i usponu od 18 promila, Šarganska osmica je jedinstvena u Evropi. Šarganska osmica je jedna od turističkih atrakcija Zlatibora.

Pošto lokomotiva parnog voza ne može da savlada uspon, pruga na izvjestan način ide preko brda u zavijenim krugovima, i tako pravi figuru broja osam.

Jedna od najlepših železničkih trasa na svetu do 1974. godine prolazila je Mokrom Gorom.
Pruga uskog koloseka je Beograd povezivala sa Sarajevom. Pedeset godina je ova pruga otvarala vrata u svet Mokroj Gori.
Parnjača se probijala kroz stenovite tesnace i visoke useke između Šargana i Mokre Gore, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u vidu broja 8. U svetu jedinstvenom osmicom, spletom tunela i mostova, vešto je savladana visinska razlika od 300 metara od Mokre Gore do Šargana.
Prolazeći trasom čuvene osmice dugom 13,5 kilometara putniku je bilo gotovo nemoguće da odgonetne kojim je pravcem prošao voz i kuda tek treba da prođe. 

Čuvena šarganska osmica ponovo je oživela kao turistička atrakcija. Lokomotive su već stigle. I vagoni...
Turisti iz zemlje i sveta već uživaju u idealnom spoju nedirnute prirode i dahu starih vremena.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb