Zapadna Srbija

Zlatibor

dragec | 16 Decembar, 2008 22:05

 

Zlatibor je planina u Srbiji koja se prostire na površini od oko 1000 km², dugačka je 30 km a široka i do 15 km. Pruža se pravcem severozapad – jugoistok. Najviši vrh je Tornik (1496 m).

 

Poznato je letovalište i zimovalište kao i klimatsko lečilište. Zlatibor se nalazi na severnom delu Stari Vlah, granične oblasti između Raške, Hercegovine i Bosne.

Složenica Zlatibor ima u svom sastavu 2 osnove: Prvi deo složenice (zlato) je jasan, drugi deo (bor) nas najverovatnije upućuje na drvo bor. Prema tome složenica bi mogla značiti zlatni bor i da je planina po tome dobila ime. Pri tome se misli na zlatiborski zlatni bor  varijetet bora.

Zlatibor ima subalpsku klimu. Srednja godišnja temperatura na Zlatiboru iznosi oko 7,5°С. . Najhladniji mesec je januar sa prosečnom temperaturom od oko -2,5 stepena a najtopliji avgust sa 15 stepeni. Prosečna dnevna temperatura na Zlatiboru iznosi oko 18 stepeni a prosečan broj sunčanih sati godišnje je oko 2000.

Na Zlatiboru se nalazi najrazvijeniji tip razbijenog sela. Ona zauzimaju ogromne teritorije, ponekad duge po pet-šest kilometara, a dele se na zaseoke. Sela obično imaju više grobalja. Kuće su od borovog i hrastovog drveta, zvane brvnare ili osećanke. Pravljene su ručnim alatom, ali veoma precizno. I postavljene su na nisku podlogu od kamena.

Rafting Tarom

dragec | 16 Decembar, 2008 20:17

 

Rafting Tarom je aktivan odmor, koji učesnicima ostaje u pamćenju kao nezaboravan doživljaj. Niz jedinstvenih prirodnih fenomena i lepota ne prestaje da obuzima pažnju tokom splavarenja i predstavlja doživljaj sa kojim se malo koji može porediti.

Svaki rafting je  različit od bilo kog predhodnog, ništa se ne može ponoviti dva puta, jer vodostaj stalno varira.
Vrlo jednostavno - na Tari je sve NEPONOVLJIVO!

Tara - "SUZA EVROPE" - je celim svojim tokom pitka i pruža Vam nezaboravne trenutke i posve zbunjujuća osećanja tokom raftinga - od histerične euforije do blažene smirenosti.

Polazna tačka za rafting je Splavište (2 km iznad Đurđevića mosta) sve do njenog samog ušća.

Po stepenu atraktivnosti za rafting Tara je kategorisana od III-V stepena(po međunarodnoj skali kategorizacije reka), čime je svrstana u sami vrh najatraktivnijih svetskih reka, uz Kolorado i Zambezi.

Rafting realizuju iskusni profesionalci sa specijalnim namenskim i nepotopljivim gumenim čamcima za divlje vode i uz obavezno korištenje rafting opreme.

Svaki učesnik na raftingu dobija: neoprensko odelo, neoprenske čizme, pojas za rafting, a u slučaju lošeg vremena na raspolaganju su i kabanice.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb