Zapadna Srbija

Soko Grad

dragec | 10 Decembar, 2008 23:54

Na sunačnom platou Sokolskih planina, pored krševite obale gornjeg toka reke Gračanice, a ispod krečnjačke stene visoke 600 metara, na kojoj se nalazi tvrđava iz rimskog doba, u vreme Turaka neosvojiv bastion, završio se, posle desetogodišnje gradnje, manastirski kompleks, moderno urbano naselje sa patinom prošlosti, u najboljoj tradiciji osmovekovne Srpske pravoslavne crkve. Manastirski kompleks se nalazi na domaku Ljubovije, nedaleko od reke Drine.

U centru prostranog kompleksa nalazi se izuzetno lepa crkva, posvećena Sv. Nikoli, zaštitniku pomoraca i putnika, zatim, velika biblioteka sa čitaonicom, pa muzej sa eksponatima iz istorijske i pravoslavne prošlosti ovog kraja, likovna galerija sa ikonama i skulpturama od drveta, velika trpezarija okružena tremovima, prodavnica suvenira, dućan sa robom, pretežno crkvenog karaktera, vodenica-potočara, jezero sa čamcem i veslima, četvorospratna zgrada konaka, sa komforom najvišeg standarda, opet, trpezarija, veliko parkiralište za autobuse i automobile, a pri kraju je izgradnja sportskih terena za košarku, odbojku i rukomet.

U dvorištu je desetak lepo raspoređenih česama i fontana kroz koje teče planinska sveta i uvek hladna voda, a po travnatim brežuljcima teče voda sa litica, u kaskadama, dočaravajući rasute čipke na livadi. Na vrhu te najviće stene, gde se nalazila osmatračnica tvrđave Soko-grad, postavljen je krst visok 12 metara, pozlaćen, težak dve tone, noću osvetljen reflektorima, pa se vidi sa udaljenosti od 50 kilometara iz Bajine Bašte, recimo.

Od manastira do Soko-grada, kraj uzanog i strmog puta dugog dva kilometra, sagrađeno je sedam kapelica od kamena, u njima po ikona, koje podsećaju na sedam božjih zapovesti. Već sada ovde dnevno dolazi oko 1.000 osoba, dve trećine autobusima, a u dane vikenda i duplo više. Narod se okuplja kao na crkvenim saborima.

Komentari

Re: Soko Grad

marijaj | 11/12/2008, 08:09

Jedna od lepsih destinacija u Srbiju o kojoj se ne zna puno. Mislim da je potrebno da grad Ljubovija ulaze malo vise u turizam i marketing jer verujem da moze puno i da zaradi od toga. Tamo zaista ima sta da se vidi.

Re: Soko Grad

Dvile | 11/12/2008, 11:22

Ej bas sam cuo na tv-u kako je to divno mesto za odrastanje i kako se deca igraju oko tog soko grada, mislim da su bas pricali za tu tvrdjavu. Jos jedan primer koliko u ovoj nasoj maloj Srbiji ima preterano zanimljivih stvari da se vidi a niko za njih i ne zna, svi samo misle da pobegnu negde preko grane

Re: Soko Grad

malecki | 20/12/2008, 21:30

:(((((((((

Re: Soko Grad

Gordana | 29/12/2008, 13:37

lepo je znati da postoji josh jedan Soko Grad u Srbiji, jedan je u istochnoj Srbiji takozvana Soko Banja i potichu iz istog doba ...;o)

lepooo

ticky | 29/12/2008, 15:35

Ovo bih bas volela da vidim

Re: Soko Grad

jeke | 13/01/2009, 16:21

Priroda, lepota, predivan pogled, uzivanje... Zar je potrebno jos nesto? :)))

пор Бојић

бојић | 24/03/2009, 18:50

Поздрав за све, обиђите ову природну лепоту.
Ја сам са мојим војницима направио пут до манастира.

Soko Grad

CEF | 22/05/2009, 11:57

Soko Grad

Soko Grad je tvrdava u zapadnoj Srbiji u blizini Ljubovije, koja nikada nije osvojena borbom vec je uvek menjala gospodare mirovnim ugovorima. Ona je jedna od tvrdava u kojoj su se Turci najduže zadržali i koja je sa još nekoliko gradova predata knezu Mihajlu Obrenovicu 1867. godine. Podno grada je podignut manastir svetog Nikole.

Soko Grad je nastao još u srednjevekovnoj Srbiji, ali je najpoznatiji po svojoj ulozi tokom Otomanske okupacije Srbije tokom koga je postao jedan od najozloglašenijih mucilišta pravoslavnog stanovništva. Neki od najstarijih podataka poticu iz davne 1476. kada se spominje i dizdar tvrdave Sokol Kemal. Bio je neosvojiv sve do 1862. godine kada su ga Turci pod pritiskom svetskih sila predali Srbima koji su ga na njihov zahtev srušili. Grad je prema ugovoru, nakon odlaska turske vojske i posade miniran i dobrim delom uništen.

Danas je ostalo vrlo malo ostataka bedema i kula, a u samoj utvrdi je na temeljima jedne od kula podignut betonski plato na kome je izdignut veliki krst. Episkop Šabacki - Preosveceni Vladika Lavrentije je podno Soko Grada podigao manastir posvecen Vladiki Nikolaju Velimirovicu. Vojska Srbije je 2001.godine uradila put do ovog manastira tako da sada mogu i autobusi da dodu u ovo predivno prirodno podrucje. Uz kolski put od manastira do utvrde (tj. do platforme sa krstom) podignuto je 10 kapela od kamena koje su prigodno oslikane u kojima je ispisana po jedna Božija zapovest.


Soko Grad - Manastir

Manastir Svetog Nikole - Soko se nalazi podno Soko Grada. Manastir je posvecen svetom vladici Nikolaju Velimirovicu i svakog leta je središte medunarodne manifestacije „Moba“ koja okuplja mlade ljude iz sveta koji poticu sa ovih prostora.

Manastir koji je podigao episkop šabacko-valjevski Lavrentije i posvecen je Vladici Nikolaju lelickom i žickom. Sam manastir raspolaže sa prostranom trepezarijom i 25 jednokrevetnih soba za goste, muzejom i radionicom za monaštvo. "Dom episkopa Nikolaja" se nalazi uz sam manastir. Raspolaže sa bibliotekom, trpezarijom, 32 spavace jednokrevetne sobe i drugim korisnim prostorijama.

Na steni koja nadvisuje citavo okruženje, i koja je bila deo turskog utvrdenja podignut je pozlaceni krst, koji su kao znak pokajanja nemackog naroda za ucešce u bezumnoj agresiji 1999. godine poklonili manastiru "Sveti Nikola" porodica Vrobel iz Nemacke.

Spomenik episkopu Nikolaju, visok 3 metra rad je Darinke Radovanovic, skulptora iz Beograda, a poklon Branka Tupanjca, Srbina iz Cikaga.

Na putu od manastira do krsta podignuto je 10 kapela od kamena prigodno oslikanih. U svakoj od njih je ispisana po jedna Božija zapovest. U blizini manastira nalazi se izvor lekovite vode.

Opština Ljubovija

CEF | 22/05/2009, 11:59

Dobrodošli na nezvanični sajt
Opštine Ljubovija

http://www.ljubovija.isgreat.org/

facebook

http://www.facebook.com/group.php?gid=10365509334#/group.php?gid=10365509334

soko grad

novica-veika reka | 05/02/2010, 20:05

Sigurno jedan od najlepsih manastira u srednjem podrinju

Rescued

Rescued | 14/10/2010, 18:49

Jedna od lepsih destinacija u Srbiju o kojoj se ne zna puno. Mislim da je potrebno da grad Ljubovija ulaze malo vise u turizam i marketing jer verujem da moze puno i da zaradi od toga. Tamo zaista ima sta da se vidi. iPhone

Re: Soko Grad

Mrbrownstone | 03/04/2012, 12:03

Koja je ovo vukojebina :D

Re: Soko Grad

http://livecustomwriting.com/blog/frederick-banting--man-who-changed-the-world | 31/01/2017, 19:27

In the center of the huge complex is a very beautiful church, dedicated to St. Nicholas, patron saint of sailors and passengers.

Re: Soko Grad

how do you write an outline for a research paper | 08/02/2017, 20:59

That is a beautiful place. Thank you for posting those materials here. I really like this story.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb